Persbericht

 

Blokzijl Klassiek start met meesterpianiste Marietta Petkova

 

‘Een fabelachtige pianiste met een bijzonder eigen aureool’ schreef de pers over Marietta Petkova. Een weekblad meldde: ‘Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal. Ze is een goddelijk geïnspireerd talent’. Marietta Petkova komt 14 oktober naar de Grote Kerk in Blokzijl, waar ze werken zal spelen van Bach, Chopin en Debussy. Het voorprogramma wordt verzorgd door de nog jonge, maar zeer getalenteerde pianiste Welmoed Poelstra (18).

 

Marietta Petkova, die tot de internationale toppianisten behoort, werd geboren in Roese, Bulgarije. Ze studeerde onder meer bij Paul Badura-Skoda in Wenen, bij Jan Wijn in Amsterdam en bij de befaamde pianist en pedagoog György Sebök. Op haar tiende won ze al de Grand Prix van de National Piano Competition in Bulgarije; de eerste van een indrukwekkend aantal onderscheidingen die ze kreeg in Italië, Tsjechië, Portugal, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland, waar ze tweede werd tijdens het grote internationale Clara Haskill Concours. In Nederland was ze winnares van onder andere het Eduard Flipse Concours en kreeg ze de Yamaha Music Foundation Award. Marietta Petkova geeft concerten in heel Europa, in Noord-Amerika en in Japan en soleert met gerenommeerde orkesten. Ze is internationaal bekend als een ‘waar fenomeen, die over een verpletterende techniek beschikt en over bijzondere muzikale gaven.’ Haar cd’s zijn unaniem lovend ontvangen: ‘Bij Marietta Petkova luister je nooit naar noten, maar louter naar verhalen’.

 

Het concert met Marietta Petkova wordt gegeven op zondag 14 oktober in de Grote Kerk in Blokzijl en begint om 15.30 uur. Ze laat zes kleine preludes van Bach horen, de vier balladen van Chopin en twaalf preludes van Debussy (boek I). Het is een schitterend programma, dat geen enkele muziekliefhebber mag missen.

 

Reserveringen bij voorkeur via www.blokzijlklassiek.nl en verder bij Jan Broekhuizen, tel: 06-15368085 s.v.p. na 18.00 uur.